
E-84-21 Lawyer practicing in interdisciplinary
organization

Facts

A lawyer is considering becoming involved in an organization ‘‘to provide
the public with an interdisciplinary approach to financial planning.’’  The organi-
zation would be composed of a lawyer, an accountant, a licensed securities broker
and two life insurance agents and intends to offer itself to the public as a planning
organization that works strictly on a ‘‘fee as a percentage of income basis.’’

This organization would collect data, talk with the individual, discuss the
individual’s options between and among the professionals involved and then
make a series of recommendations to the individual over a broad range of
financial planning possibilities.  It would be contemplated that the disciplines of
each of the professionals involved would be used to make the kinds of recom-
mendations in areas traditionally dealt with by those professionals.  However, it
is felt that the interdisciplinary approach will allow a unified or complete plan.

Question

Presuming that there is no ethical problem with a lawyer becoming a part
owner in such an organization and receiving a salary and/or dividends, or in the
alternative, participating with this organization on an independent basis for a fee,
what is the appropriate use of referrals and the division of fees in such an
organization?

Opinion

Before questions concerning referrals and the division of fees may be
addressed, the propriety of a lawyer being involved in an organization as
discussed above needs to be examined.  The Wisconsin Code of Professional
Responsibility, codified in Chapter 20 of the Wisconsin Supreme Court Rules,
states that a lawyer may not form a partnership with a non-lawyer if any of the
activities of the partnership consist of the practice of law.  SCR 20.20; see SCR
20.30(3).  Accordingly, it would be improper for a lawyer to be a partner in the
organization described above if any of his or her activities as a partner would
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consist of the practice of law.  See Wis. Stat. sec. 757.30(2) (1981-82) (definition
of practicing law).

In the alternative, it is suggested that the lawyer’s participation with the
organization could be on an independent basis for a fee.  However, in Formal
Opinion E-61-1, 57 Wis. Bar Bull. 40, 41 (June 1984), the Committee on
Professional Ethics stated that under no circumstance may a lawyer permit his
or her professional services to be controlled or exploited by any lay agency or
other intermediary by intervention between himself or herself and any client.
The committee continued, a lawyer ‘‘shall avoid all relationships by which the
performances of his duties may be directed by or in the interest of such interme-
diary’’ (emphasis added).

In addition to the above, there are several problems inherent in the proposed
participation in this organization, even if it were on an ‘‘independent basis.’’
First, SCR 20.09(3) states that a lawyer may not request a person or organization
to recommend employment, as a private practitioner, of herself or himself.
Participation in the organization, however, would be tantamount to a request for
recommendations.  Second, SCR 20.23(4)(a) states that the obligations of a
lawyer to exercise professional judgment solely on behalf of a client requires that
he or she disregard the desires of others that might impair his or her free
judgment.  See SCR 20.23(1).  It is certainly possible that a lawyer participant
in such an organization could be subject to strong economic, political or social
pressures by other professionals involved in the organization.  In light of the fact
that a lawyer should work solely for the benefit of the client, subjecting himself
or herself to such pressures is highly undesirable.

Finally, SCR 20.21 states that a lawyer should preserve the confidences and
secrets of a client.  The purpose of the organization is to provide a ‘‘unified or
complete’’ financial plan for clients whereby the clients’ options would be
discussed ‘‘between and among the professionals involved.’’  Although clients
may of course waive the attorney-client privilege, the situation presented involv-
ing discussions by a group of financial planning professionals would seem to
require some form of ‘‘blanket consent’’ to disclosure of client confidences and
secrets before effective assistance could begin.  However, requiring such ‘‘blan-
ket consent’’ before representation may begin is not permissible conduct.  See
ABA/BNA Lawyers’ Manual on Professional Conduct (hereinafter Lawyer’s
Manual), at 55:503 (citing New York Lawyer’s Association Opinion 173 (1919)
and State Bar of Arizona Opinion 78-13 (1978)).  Rather, SCR 20.22(2)(a)
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requires ‘‘full disclosure’’ to a client of the effect of his or her consent to
disclosure of confidences and secrets.  In order to fully disclose such effects, the
client’s representative must take the client’s individual circumstances into ac-
count.  Lawyers’ Manual, at 55:502.

The ABA Committee on Ethics and Professional Responsibility has stated
that clients consenting to disclosure of their secrets must have a full under-
standing of what they are being asked to consent to and further ‘‘that whether
they consent is a completely voluntary matter with them, a consent which they
can deny without a sense of guilt or embarrassment.’’  ABA Informal Opinion
1287 (1974); see also SCR 20.34(2)(h) and (i).  Accordingly, requiring clients
to consent to disclosure of confidences and secrets as a prerequisite to repre-
sentation is unethical conduct.  In addition, once representation begins, the client
must be fully apprised of the effects of disclosure and must consent to disclosure
whenever his or her representative seeks to disclose a different confidence or
secret of the client.

In light of the above, it appears that it would be improper for a lawyer to be
a part owner or to participate independently with a financial planning organiza-
tion as described.  Accordingly, it is unnecessary to specifically address the
referral and division of fee questions posed.
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